30 Απρ 2014

Το Ε.Πα.Μ. για τους μικροομολογιούχους


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο από την αρχή χαρακτήρισε το γνωστό «κούρεμα» των φυσικών προσώπων ομολογιούχων ως ανοιχτή κλοπή. Όχι μόνο γιατί επρόκειτο για αποταμιεύσεις, ή αποζημιώσεις ζωτικές για τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα και τις οικογένειές τους. Ούτε μόνο γιατί έγινε χωρίς καν να ζητηθεί η συγκατάθεσή τους. Διότι κυρίως έπεσαν θύματα της μεγαλύτερης απάτης σε βάρος του ελληνικού λαού, που στήθηκε επίσημα από δανειστές και κυβέρνηση με σκοπό να απαλλαγούν από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα οι τραπεζίτες με αντάλλαγμα πολλαπλάσιες αποζημιώσεις σε ρευστό και εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο. Όπως επίσης και για να αλλάξει το δίκαιο του δημόσιου χρέους, το οποίο μέχρι τότε ήταν ελληνικό και μετά το «κούρεμα» έγινε αγγλικό.
Το περίφημο «κούρεμα» του χρέους το 2012 αντί να μειώσει το δημόσιο χρέος, το αύξησε κατά 9 περίπου δις ευρώ χάρις στα ληστρικά ανταλλάγματα που προέβλεπε για τους τραπεζίτες κατόχους ελληνικών ομολόγων. Ενώ το πλήρωσαν το σύνολο σχεδόν των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, των οποίων τα ρευστά διαθέσιμα διαχειριζόταν με βάση το νόμο η Τράπεζα...
της Ελλάδας. Μαζί τους και όσα φυσικά πρόσωπα είχαν εξαπατηθεί από τις κυβερνήσεις στο να θεωρούν «ασφαλή τοποθέτηση» των οικονομιών και αποταμιεύσεών τους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά και όσοι αναγκάστηκαν να εισπράξουν ομόλογα έναντι αποζημιώσεων.
Για το Ε.ΠΑ.Μ. λοιπόν το όλο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους μέσω «κουρέματος» με PSI παραμένει ανοιχτό και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις ότου οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι πολιτικοί και άλλοι συμμετείχαν ενεργά σ’ αυτή την τρομακτική απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού. Είναι θέμα αποκατάστασης της έννομης τάξης στην χώρα, αλλά και των κανόνων δικαίου που πρέπει να διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία.
Για τους ομολογιούχους το ΕΠΑΜ επισημαίνει τα εξής: Όποιος τους τάζει αποζημιώσεις με ομόλογα τους εξαπατά και μάλιστα βάναυσα. Τα όποια κυβερνητικά ομόλογα δεν παρέχουν καμιά εγγύηση αποζημίωσης και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της όποιας κυβέρνησης να αλλάξει, να διαγράψει, ή να τροποποιήσει κατά το δοκούν τους τίτλους αυτούς χωρίς συνέπειες για την ίδια.
Επίσης, η αποζημίωση με ομόλογα δεν αναγνωρίζει στους ομολογιούχους ότι τα χρήματα τους ήταν αποταμιεύσεις, ή αποζημιώσεις. Τους εξισώνει με τους επενδυτές ομολόγων κι επομένως δεν αναγνωρίζει την κατά προτεραιότητα αποζημίωσή τους.
Η από θέση αρχής τοποθέτηση του ζητήματος, όπως την αντιλαμβάνεται  και την υποστηρίζει το Ε.ΠΑ.Μ  είναι:
Πρώτο: Η κυβέρνηση οφείλει να ψηφίσει δεσμευτικό για την ίδια νόμο, όπου να αναγνωρίζεται σαφώς, αφενός, το συνολικό ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης προς τους ομολογιούχους με βάση τις τιμές κτήσης των ομολόγων τους πριν το «κούρεμα» και, αφετέρου, το γεγονός ότι πρόκειται για αποταμιεύσεις που αδίκως εντάχθηκαν στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να κατοχυρωθεί η απαίτηση αποζημίωσης των ομολογιούχων έναντι του ελληνικού δημοσίου κάτω απ’ όλες τις συνθήκες.
Δεύτερο: Η κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει στο σύνολό τους τις ζημιές σε ρευστό μέσα σε εύλογο χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους ίδιους τους ομολογιούχους. Είναι θέμα ηθικής και νομικής τάξης να αναγνωριστεί στους ομολογιούχους, ότι πρόκειται για αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική ιδιοποίηση μέρους των αποταμιεύσεων τους με τη μορφή ομολόγων. Με μια τέτοια απόφαση, όχι μόνο δικαιώνεται ο αγώνας των ομολογιούχων, αλλά δεν θα μπορεί στο μέλλον καμιά κυβέρνηση να τους αρνηθεί την αποζημίωση, ή να παίξει μαζί τους.
Τρίτο: Η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει ως δίκαιη την απαίτηση να διωχθούν από την ποινική δικαιοσύνη, όσοι οδήγησαν στο «κούρεμα» τα ομόλογά των φυσικών προσώπων. Είναι αδιανόητο να μείνουν στο απυρόβλητο όσοι εκτέλεσαν μια τέτοια απάτη. Επίσης, είναι ιδιαίτερης σημασίας να λογοδοτήσουν όλοι όσοι συνέπραξαν στην απάτη, ώστε να αναγνωριστεί το δικαίωμα στους ομολογιούχους και τις οικογένειές τους να απαιτήσουν πρόσθετες αποζημιώσεις για ηθική και υλική βλάβη από τους ενόχους αυτής της υπόθεσης. Δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι θρηνήσαμε νεκρούς και ολόκληρες οικογένειες οδηγήθηκαν στην καταστροφή. Για όλα αυτά οφείλουν να λογοδοτήσουν όποιοι και όσοι ευθύνονται.
Αθήνα, 28 Απριλίου 2014
Η Πολιτική Γραμματεία του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου