7 Νοε 2014

ΕΡΤ: Το Ραδιομέγαρο οδηγός και σύμβολο αγώνα



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Στις 7/11/2013 στις 4:00 τα ξημερώματα οι πραιτωριανοί της δωσίλογης κυβέρνησης, εισέβαλαν στο κτίριο πάνοπλοι, επιβεβαιώνοντας ως θέσφατο, ότι μόνο με την βία μπορούν να καθυποτάξουν τις συλλογικές αντιστάσεις του λαού μας

Η πραξικοπηματική αυτή ενέργεια, ήρθε να ολοκληρώσει με καταφανή τρόπο, την αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τις 11/6/2013 που έριξε μαύρο στις δημόσιες  ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, έκλεισε την ΕΡΤ, και πέταξε κυριολεκτικά στον δρόμο 2656 εργαζόμενους, χωρίς να τηρήσει καν τις ενέργειες που προβλέπει το ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο.

Η Δημοκρατία στον τόπο μας, είναι επίσημα στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μαζί με χιλιάδες αλληλέγγυους πολίτες, είχαν καταδείξει με την πεντάμηνη λειτουργική κατάληψη και αυτοδιαχείριση εντός του ραδιομεγάρου, ένα διαφορετικό μοντέλο διεκδίκησης των δικαιωμάτων ως εργαζόμενοι-πολίτες, μέσα από την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης και την ανάδειξη της σπουδαιότητας του λειτουργήματός τους.

Η συλλογική αυτή αντίσταση, διεκδίκηση και πάλη των εργαζομένων απέναντι στην βαρβαρότητα της φερόμενης ως ελληνικής κυβέρνησης, έπρεπε να λάβει τέλος. Οι νεοφιλελεύθεροι ακροδεξιοί υποτελείς, της αποικιοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβαν για άλλη μια φορά την ευθύνη να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, έστειλαν τον στρατό τους, και εδραιώθηκαν στον μακρύ κατάλογο των κυβερνώντων που στάθηκαν ενάντια στην βούληση και χειραφέτηση του ελληνικού λαού.

Ο αγώνας όμως συνεχίζει απρόσκοπτος. θυμίζοντας εποχές Πολυτεχνείου. Μέσα από την ΕΡΤ όπεν την ΕΡΤ 3 και τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, οι εργαζόμενοι και οι αλληλέγγυοι πολίτες συνεχίζουν ν’ αντιστέκονται. Συνεχίζουν τον αγώνα τους, παρά και ενάντια στις πράξεις αυτών που βάλθηκαν να τους τελειώσουν, έστω κι αν η ουσιαστική στήριξη από συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς έχει μεταφερθεί στις ελληνικές καλένδες.

Το ΕΠΑΜ, συμμετείχε ενεργά σε όλη την διάρκεια της πεντάμηνης λειτουργικής κατάληψης, στηρίζοντας τους εργαζόμενους, προσπαθώντας με τον καταλυτικό του ρόλο να αποκαλύπτει την γενική εικόνα του προβλήματος στην χώρα και να ενθαρρύνει προς την κατεύθυνση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας.

Από την πρώτη στιγμή περιφρούρησε και συμμετείχε ενεργά στην λειτουργική κατάληψη, με απλά μέλη να στρατεύονται μαχητικά στην υπεράσπιση του χώρου και των εργαζομένων στο ραδιομέγαρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Το ΕΠΑΜ είχε κοινωνήσει στους εργαζόμενους δια ων εκπροσώπων τους, ότι η λειτουργική κατάληψη του ραδιομεγάρου, ήταν από μόνη της ικανή να προκαλέσει δραματικές πολιτικές εξελίξεις προς όφελος του λαού. Το ραδιομέγαρο αποτελούσε πραγματικό και συμβολικό φρούριο αγώνα μιας ολόκληρης κοινωνίας, και έπρεπε να είχε διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού.

Δυστυχώς, οι μηχανισμοί κοινοβουλευτικών κομμάτων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και οι αστοχίες της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων στην πορεία του αγώνα, αποπροσανατόλισαν τους εργαζόμενους, αποθάρρυναν τον κόσμο, κράτησαν χαμηλά τις προσδοκίες και οδήγησαν την καλύτερη ευκαιρία έως σήμερα ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, σε μια ακόμα ήττα του κινήματος των εργαζομένων, με πολλαπλασιαστικές συνέπειες συνολικά για το κίνημα ανατροπής.

Το ΕΠΑΜ μέχρι και σήμερα στηρίζει τους εργαζόμενους μη νομιμοποιώντας την ΝΕΡΙΤ, αφού είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που δεν δέχτηκε με κανένα τρόπο την διακαναλική συνέντευξη για τις ευρωεκλογές, αψηφώντας το όποιο εκλογικό κόστος, ενώ μέλη του συμμετέχουν στους φορείς στήριξης κρατώντας ανοικτούς τοπικούς ραδιοσταθμούς της ΕΡΑ, όπως στην Καλαμάτα την Πάτρα και αλλού.

Σήμερα πιο έμπειροι με τους αγώνες μας, δεν φτάνει να αγωνιστούμε μόνο για να αποτρέψουμε τις απολύσεις, μόνο για να υπερασπιστούμε στοιχειώδη κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

Σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν, η αντίσταση των εργαζόμενων όλων των κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντίσταση του λαού μας απέναντι στην φτωχοποίηση, απέναντι στο φορολογικό σύστημα που δημεύει το βιός όσων εργάζονται, ενώ μειώνει τους φόρους των αρπαχτικών των αγορών. Απέναντι στη μετατροπή της χώρας σε δουλοπαροικία του χρέους, στο ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

Σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν, η αντίσταση και ο αγώνας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιβίωση της ίδιας της πατρίδας μας, και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στον τόπο που την γέννησε.

Γι’ αυτό χρέος των εργαζόμενων είναι να διεκδικήσουν :
• Άρνηση αναγνώρισης και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Σεισάχθεια στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
• Επιστροφή σε εθνικό – κρατικό νόμισμα, για εθνικό έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και στήριξη της εγχώριας αγοράς. Για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με μοχλό τις εθνικοποιημένες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και πρώην ΔΕΚΟ.
• Δημόσια κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα απ’ όλους: Για δωρεάν υγεία – παιδεία – πρόνοια και καθολική κοινωνική ασφάλιση. Για φθηνή ενέργεια και νερό, αγαθά που δεν επιτρέπεται να στερείται καμία οικογένεια εντός της επικράτειας και για κανένα λόγο.
• Να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσοι οδήγησαν και οδηγούν την πατρίδα στην καταστροφή και το λαό στην εξαθλίωση.
• Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκειμένου ο λαός να φτιάξει το δικό του σύνταγμα και να ασκήσει ο ίδιος – πρωτογενώς – τη δημοκρατία.

Ο πεντάμηνος αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ και των αλληλέγγυων πολιτών, πρέπει να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα για το σύνολο των κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων των εργαζομένων στην χώρα μας. Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε συνολικά την παρακαταθήκη της αυτοδιαχείρισης και της λειτουργικής κατάληψης που μας έδωσε η ΕΡΤ, και μαζί με τις διεκδικήσεις στην παιδεία, στην υγεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση στο κύμα κατά των πλειστηριασμών, στην προάσπιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, να καλλιεργήσουμε την πολυπόθητη παλλαϊκή ενότητα, να συντονίσουμε την Γενική Πολιτική Απεργία σε όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Το ΕΠΑΜ καλεί όλους τους πολίτες σήμερα το απόγευμα 7 Νοεμβρίου 2014 στις 18:00 στο πανεργατικό συλλαλητήριο έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

7/11/2014
Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου