5 Ιουν 2012

FT: Το CDU αρνείται κατηγορηματικά την απευθείας χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών από το EFSF

Οι δυνατότητες και οι τρόποι χρηματοδότησης κρατών και τραπεζών που έχει σήμερα διαθέσιμους η Ευρώπη είναι αυτοί που βλέπετε στο παρακάτω σχήμα:


Όπως βλέπετε το EFSF/ESM μετατρέπει τα δάνειά του σε κρατικό χρέος, ενώ τα κράτη μεταφέρουν στη συνέχεια τα ποσά αυτά στις τράπεζες για να τις διασώσουν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μεταφέρουν το χρέος στις τράπεζες, αλλά όλοι ξέρουμε ότι ένα μέρος από το  υφιστάμενο κρατικό χρέος το έχουν ήδη στα χέρια τους οι εν λόγω τράπεζες, άρα η μεταφορά αυτή λειτουργεί περισσότερο ως μελλοντικός συμψηφισμός χρεών και όχι ως χρέος που μπορεί να γίνει μελλοντικά απαιτητό. Το βέβαιο είναι ...
ότι τελικά το χρέος αυτό παραμένει έτσι ως επιπλέον φούσκωμα του δημόσιου χρέους του κράτους που χρηματοδοτεί τις προβληματικές του τράπεζες, υποβαθμίζοντας την αξιολόγησή του και κατά συνέπεια την πιστοληπτική του δυνατότητα. Ένα θέμα που συζητιέται αρκετά είναι αν μπορεί το EFSF να δανείσει απευθείας τις τράπεζες χωρίς την παρέμβαση του κράτους στο οποίο έχουν την έδρα τους. Κάτι τέτοιο θα γλύτωνε το φόρτωμα στο δημόσιο χρέος του κράτους και δε θα δημιουργούσε έτσι βεβαρυμένες εξελίξεις για τα κράτη που έχουν στο έδαφός τους τις προβληματικές τράπεζες. Θα συμφωνούσε όμως σε κάτι τέτοιο η Γερμανία?
Οι FT δημοσίευσαν απόψε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος CDU της Άγκελα Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά την περίπτωση της απευθείας χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης. Αντ’ αυτού κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να αποφασίσει κατεπειγόντως αν θα δανειστεί χρήματα από το κεφάλαιο των 440 δισ. ευρώ του EFSF, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες που διέπουν το εν λόγω ταμείο και αφού πρώτα υπογράψει δανειακή συμφωνία διάσωσης με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Με άλλα λόγια οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν κάθε σκέψη τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη και επιπλέον προσπαθούν να μετατρέψουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη σε δανειακά υποχείριά τους. Αν λοιπόν υποθέσει κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί, που λεκτικά υπερθεματίζουν για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην ουσία δυναμιτίζουν και απεύχονται κάθε ευρωπαϊκή ενοποίηση, πόσο άδικο νομίζετε ότι θα έχει?

πηγή: papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου