16 Μαΐ 2012

Εκμετάλλευση νεομεταναστών

Άγρια εκμετάλλευση ορισμένων Ελλήνων νεομεταναστών στη Γερμανία από Έλληνες εργοδότες ή Έλληνες μεσίτες καταγράφεται από τις ελληνικές κοινότητες. Πρόκειται για οικογενειάρχες σε απεγνωσμένη αναζήτηση εργασίας, που ξεσπιτώθηκαν από τη χώρα για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Στα περισσότερα περιστατικά που έχουν καταγραφεί γίνεται λόγος για 12ωρη εργασία που αμείβεται μόλις με 500 ευρώ το μήνα και χωρίς ασφάλιση.
Το θέμα παρουσιάστηκε στον Αθήνα 9.84, στην εκπομπή «Εννέα με Δέκα» με τον Τάκη Καμπύλη και το επιμελήθηκε η Βάσια Μπακετέα. (Η εκφώνηση εδώ: http://www.athina984.gr/node/189542)

Ο τρόπος εκμετάλλευσης είναι απλός: Έλληνες επιχειρηματίες της Γερμανίας  βάζουν αγγελίες στον ελληνικό τύπο που ζητούν προσωπικό και προσφέρουν τα πάντα -μισθό ασφάλεια και στέγη. Όμως η πραγματικότητα διαφέρει και οι υποσχέσεις εξανεμίζονται μετά τον πρώτο μήνα εργασίας. «Αχίλλειος πτέρνα» των νεομεταναστών η έλλειψη επαγγελματικής ειδίκευσης και γνώσης της γερμανικής  γλώσσας που επιτρέπουν στους «Έλληνες» εργοδότες να τους χρησιμοποιούν παραβιάζοντας με κάθε τρόπο τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Πληθώρα περιστατικών έχει καταγράψει...
η ελληνική κοινότητα του Βερολίνου, με τους πρωταγωνιστές να κινούνται στο γνωστό μοτίβο και την αθλιότητα των ελλήνων εκμεταλλευτών να φτάνει ως και τον ξυλοδαρμό συμπατριώτη μας που διεκδίκησε καλύτερο μισθό και ασφάλιση.

Ο Νίκος Αθανασιάδης ιδρυτικό στέλεχος  της ελληνικής κοινότητας Βερολίνου και μέλος του προεδρείου της ομοσπονδίας των ελληνικών κοινοτήτων μίλησε στη Βάσια Μπακετέα για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι νεομετανάστες και διευκρίνισε ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν παρουσιάσει  κατακόρυφη αύξηση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Στο ίδιο κλίμα και οι πληροφορίες από την ελληνική κοινότητα Μονάχου. Ο πρόεδρος της, Σπύρος Ξενάκης επιβεβαώσε τον αυξημένο αριθμό καταγγελιών σχετικά με το θέμα.

Την προσωπική του ιστορία μας κατέθεσε ο Κώστας, που εγκατέλειψε την Ελλάδα με την οικογένεια του το 2011 μη μπορώντας να βρει δουλειά. Ακολούθησε μια τέτοια αγγελία που διάβασε στην εφημερίδα μέχρι την Λειψία.  Οι υποσχέσεις όμως κράτησαν μόλις 20 μέρες.

Πηγή:  athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου