21 Δεκ 2012

Πορτογαλία: Η ΕΕ αμφιβάλει αν η χώρα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους

Πορτογαλία: Η ΕΕ αμφιβάλει αν η χώρα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους
  Η πορτογαλική κυβέρνηση κινδυνεύει να μην επιτύχει στα τέλη του έτους τον στόχο της για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, που οι δανειστές της έχουν ορίσει στο 5% του ΑΕΠ της χώρας, προειδοποίησε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Είναι δύσκολο σήμερα να κρίνουμε εάν ο στόχος για το έλλειμμα θα επιτευχθεί», σημείωσε η Επιτροπή στην έκθεσή της για την έκτη κατά σειρά αξιολόγηση της τρόικας σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που είναι επιβεβλημένο να εφαρμόσει η κυβέρνηση ως υποχρέωση για την δανειακή σύμβαση ύψους 78 δισεκ. ευρώ που συνήψε με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ τον Μάιο του 2011.
«Σημαντικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν κυρίως λόγω της μείωσης των δημοσιονομικών εσόδων», υπογραμμίζεται στο κείμενο, όπου ιδιαιτέρως σημειώνεται «ο στατιστικός χειρισμός» της πρόσφατης επιχείρησης για την ιδιωτικοποίηση της διαχειρίστριας εταιρείας των πορτογαλικών αεροδρομίων ΑΝΑ, της οποίας ο αγοραστής θα αποφασισθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση έχει υπογράψει με την ΑΝΑ σύμβαση παραχώρησης...
που προϋπολογίζεται πως θα της αποφέρει έσοδα έως τα τέλη του έτους 800 εκατ. ευρώ--ένα ποσόν που ευελπιστεί να μπορέσει να αφαιρέσει από το έλλειμμα του 2012, ώστε να μπορέσει να το κατεβάσει στο 5%.
Εντούτοις, ο «στατιστικός αυτός χειρισμός» θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τη Eurostat και σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αποφανθεί αρνητικά «δεν θα μπορεί να ληφθεί υπ' όψη», προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρά τους κινδύνους που εξακολουθούν να επικρέμανται στο πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας, η Επιτροπή εκτίμησε πως η κυβέρνηση «βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο» και πως οι προβλέψεις για τη συρρίκνωση της οικονομίας (-3% για φέτος και -1% για το ερχόμενο έτος) δεν υπάρχει λόγος να μεταβληθούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αύξηση των πορτογαλικών εξαγωγών, που σήμερα αποτελούν τον μοναδικό κινητήριο μοχλό της οικονομίας, υποσημειώνοντας ωστόσο τις δυνητικές δυσκολίες «εξαιτίας μίας επιδείνωσης των προοπτικών της ευρωζώνης».

πηγη: ert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου