11 Ιουν 2014

ΕΡΤ: Ένας χρόνος μετά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                      
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πραξικοπηματική ενέργεια της δωσίλογης κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ.
Στις 11/6/2013, η τρικομματική τότε κυβέρνηση με μία ακόμα αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έριξε μαύρο στις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Ένα τελειωτικό χτύπημα στην δημοκρατία στον τόπο μας.
Με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, πέταξε κυριολεκτικά στο δρόμο 2656 εργαζόμενους, χωρίς να τηρήσει καν τις ενέργειες που προβλέπει το ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο.
Μια απάνθρωπη ενέργεια φασιστικού τύπου, πλήρως ενταγμένη στις επιταγές της τρόικας, και στους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους. 
Η άμεση αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά και η μεγαλειώδης κινητοποίηση του λαού στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, κατέδειξε με έντονο τρόπο τον διακαή πόθο της κοινωνίας, να ξεμπερδέψει μια και καλή με το κατοχικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα από τον Μάιο του 2010.
Η αυτοδιαχείριση και η λειτουργική κατάληψη στον πεντάμηνο αγώνα εντός του ραδιομεγάρου, όπως αυτή προέκυψε από τους απολυμένους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους αλληλέγγυους πολίτες, προσέφερε στον κόσμο της εργασίας στον τόπο μας, ένα διαφορετικό μοντέλο διεκδίκησης των δικαιωμάτων του, μέσα από την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης και την ανάδειξη της σπουδαιότητας του λειτουργήματός τους.
Δυστυχώς, οι μηχανισμοί κοινοβουλευτικών κομμάτων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και οι αστοχίες της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων στην πορεία του αγώνα, αποπροσανατόλισαν τους εργαζόμενους, αποθάρρυναν τον κόσμο, κράτησαν χαμηλά τις προσδοκίες και οδήγησαν την καλύτερη ευκαιρία έως σήμερα ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, σε μια ακόμα ήττα του κινήματος των εργαζομένων, με πολλαπλασιαστικές συνέπειες συνολικά για το κίνημα ανατροπής.
Το ΕΠΑΜ, συμμετείχε ενεργά σε όλη την διάρκεια της λειτουργικής κατάληψης, στηρίζοντας τους εργαζόμενους, προσπαθώντας με τον καταλυτικό του ρόλο να αποκαλύπτει την γενική εικόνα του προβλήματος στην χώρα  και να ενθαρρύνει προς την κατεύθυνση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας.  Μέχρι και σήμερα στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, μη νομιμοποιώντας την ΝΕΡΙΤ, αφού είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που δεν δέχτηκε με κανένα τρόπο την διακαναλική συνέντευξη για τις ευρωεκλογές, αψηφώντας το όποιο εκλογικό κόστος.
Σήμερα πιο έμπειροι με τους αγώνες μας, δεν φτάνει να αγωνιστούμε μόνο για να αποτρέψουμε τις απολύσεις, μόνο για να υπερασπιστούμε στοιχειώδη κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.
Σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν, η αντίσταση των εργαζόμενων όλων των κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντίσταση του λαού μας απέναντι στην φτωχοποίηση, απέναντι στο φορολογικό σύστημα που δημεύει το βιος όσων εργάζονται, ενώ μειώνει τους φόρους των αρπαχτικών των αγορών. Απέναντι στη μετατροπή της χώρας σε δουλοπαροικία του χρέους, στο ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
Σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν, η αντίσταση και ο αγώνας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιβίωση της ίδιας της πατρίδας μας, και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στον τόπο που την γέννησε.
Γι’ αυτό χρέος των εργαζόμενων είναι να διεκδικήσουν :
• Άρνηση αναγνώρισης και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Σεισάχθεια στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
• Επιστροφή σε εθνικό – κρατικό νόμισμα, για εθνικό έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και στήριξη της εγχώριας αγοράς. Για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με μοχλό τις εθνικοποιημένες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και πρώην ΔΕΚΟ.
• Δημόσια κοινωνικά αγαθά προσβάσιμα απ’ όλους: Για δωρεάν υγεία – παιδεία – πρόνοια και καθολική κοινωνική ασφάλιση. Για φθηνή ενέργεια και νερό, αγαθά που δεν επιτρέπεται να στερείται καμία οικογένεια εντός της επικράτειας και για κανένα λόγο.
• Να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσοι οδήγησαν και οδηγούν την πατρίδα στην καταστροφή και το λαό στην εξαθλίωση.
• Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκειμένου ο λαός να φτιάξει το δικό του σύνταγμα και να ασκήσει ο ίδιος – πρωτογενώς – τη δημοκρατία.
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, πρέπει να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα για το σύνολο των κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων των εργαζομένων στην χώρα μας. Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε συνολικά την παρακαταθήκη της αυτοδιαχείρισης και της λειτουργικής κατάληψης που μας έδωσε η ΕΡΤ, και να καλλιεργήσουμε την ιδέα της Γενικής Πολιτικής Απεργίας σε όφελος των εργαζομένων και του λαού.
Το Ε.Πα.Μ. καλεί όλους τους πολίτες σήμερα το απόγευμα 11 Ιουνίου 2014 στις 7:00’ στο μεγάλο συλλαλητήριο έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Αθήνα 11 Ιουνίου 2014
Ο Συνδικαλιστικός Τομέας του Ε.Πα.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου