16 Μαρ 2012

Δ.Ν.Τ.: Μεγάλοι οι κίνδυνοι αποτυχίας του προγράμματος. Χρειάζεται μεγάλη εσωτερική υποτίμηση.

 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΚΥΝΙΚΑ ΟΣΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
ΔΝΤ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ «ΒΡΑΧΝΑ» 28 ΔΙΣ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΙΝΔΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ!
ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ Η ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ενέκρινε το δ.σ. του ΔΝΤ το δάνειο θηλειά στο λαιμό της χώρα μας, ύψους 28 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ''στήριξης'' της Ελλάδας. 

Επίσης ανακοίνωσε πως είναι άμεσα διαθέσιμα προς εκταμίευση 1,65 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι 19,8 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο ''στήριξης'' από κοινού με την Ευρωζώνη ύψους 130 δισ. ευρώ έως το 2014 (τα 109,2 δισ θα είναι δάνεια βραχνάς από την Ε.Ε.) και επιπλέον 8,2 δισ. ευρώ το 2015, όταν δηλαδή θα έχει λήξει το νέο πρόγραμμα ''στήριξης'' της Ελλάδας.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι ακύρωσε το προηγούμενο πρόγραμμα ''βοήθειας'' για την Ελλάδα, το οποίο... είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2010. Τα 20,3 δισεκατομμύρια ευρώ που η Αθήνα είχε λάβει στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο δάνειο που έχει καταβληθεί απο ΔΝΤ, παραμένουν οφειλόμενα στο Ταμείο: η Αθήνα θα πρέπει να τα επιστρέψει μεταξύ 2013 και 2015.
Στη σχετική του έκθεση, που τέθηκε υπ' όψιν του δ.σ. του Ταμείου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, σημείωνε:
- Να δοθεί το προτεινόμενο ποσό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανειακή σύμβαση, κατανέμοντας τα 28 δισ. σε 17 ισόποσες δόσεις του 1,65 δισ. για κάθε τρίμηνο, αφού όμως προηγουμένως υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα (έτσι οι δόσεις θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για ωμό εκβιασμό). Επίσης, αν στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος εμφανιστούν «χρηματοδοτικά κενά», τότε θα καλυφθούν από την Ε.Ε.
- Χωρίς αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος (κυρίως στους τομείς της φοροδιαφυγής, των αποκρατικοποιήσεων, των δημοσιονομικών προσαρμογών και της αυστηρής περικοπής δαπανών), υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για αποτυχία, ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.Με λίγα λόγια ο Πολ Τόμσεν περίπου προδιαγράφει την αποτυχία, μια και οι στόχοι που τίθενται είναι μάλλον ανέφικτοι!
- Θα χρειαστούν δέκα και πλέον χρόνια για να λειτουργήσει ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα και η συνολική επίτευξη του στόχου θα συμβεί εάν η Ελλάδα πετύχει «μεγάλη εσωτερική υποτίμηση».
- Καλωσορίζεται η «αφοσίωση» (!) των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.
Να σημειώσουμε ότι η έγκριση των 28 δισ. για την Ελλάδα από το Δ.Σ. του ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε σε μια θυελλώδη πολύωρη συνεδρίαση, κατά την οποία υπήρξαν σφοδρότατες αντιδράσεις όχι τόσο κατά της Ελλάδας αλλά κυρίως εναντίον της πολιτικής και των προγραμμάτων που εφαρμόζει το ΔΝΤ στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, στις αντιδράσεις πρωτοστάτησαν η Βραζιλία, η οποία και δεν ψήφισε τη δανειοδότηση, η Ρωσία, η Ινδία και η Ελβετία, που δήλωσε ότι ψηφίζει απρόθυμα!

ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!
ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝΕΙ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ (109,1 ΔΙΣ)

Υπογράφηκε χθες (15/3/2012) η νέα δανειακή σύμβαση, με την οποία στην πραγματικότητα το νέο δάνειο προς την Ελλάδα μπορεί να φτάσει μέχρι 61,7 δις. ευρώ, όπως καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η σύμβαση, που κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή, προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το ποσό των 109,1 δις. ευρώ εκ των οποίων:
-  30 δις. θα καλύψουν την ανταλλαγή των ομολόγων από τους ιδιώτες
-  35 δις. για τη χρηματοδότηση της ενδεχόμενης επαναγοράς τίτλων που δόθηκαν ως ενέχυρο στο Ευρωσύστημα με τίτλους του ΕΤΧΣ
-  5,7 δις. για την εξυπηρέτηση των συσσωρευμένων τόκων ομολόγων μέχρι την ημερομηνία εθελοντικής ανταλλαγής 
-  23 δις. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Ουσιαστικά το νέο δάνειο είναι 61,7 δις., όπως αναγράφεται και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αφού τα υπόλοιπα 47,4 δις. ευρώ αποτελούν ποσό το οποίο:
-  24,4 δις. είναι το υπόλοιπο από το πρώτο δάνειο των 110 δις. ευρώ
-  23 δις. ευρώ αφορά κεφάλαιο που δεν χρησιμοποιήθηκε βάσει της 1/3/2012 της σύμβασης περί διευκόλυνσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Με την υπογραφή της σύμβασης θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου την προσεχή Δευτέρα 19 Μαρτίου.

Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου