16 Μαρ 2012

Κορυφαία funds «βλέπουν» την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης

 Υψηλόβαθμα στελέχη κορυφαίων επενδυτικών funds αναμένουν ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο Dominic Rossi, επικεφαλής διεθνών επενδύσεων σε μετοχές της Fidelity, η οποία έχει 3,5 τρις δολάρια ενεργητικό,τονίζει ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι ελάχιστες και αναμένεται ότι η χώρα μας θα φύγει από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 με 24 μήνες.
Ο Rossi τόνισε σε συνέδριο επενδυτών στο Άμστερνταμ, την ανάγκη να συρρικνωθεί η ευρωζώνη πριν δημιουργηθούν στενότεροι νομισματικοί δεσμοί μεταξύ των μελών της.
Τη γνώμη του Rossi μοιράζεται και ο Alan Brown, CIO στην Schroders, η οποία διαχειρίζεται 291 δισεκατομμύρια δολάρια σε assets. Όπως τόνισε, η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει... ότι υπάρχει ζωή και μετά από μια νομισματική ένωση.

Ωστόσο, η στάση του Brown και του Rossi έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Asoka Woehrmann, CIO της DWS Investments, ο οποίος αναμένει μια φυγή κεφαλαίων από τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, ακόμη από μία αγορά του πυρήνα, όπως η Ιταλία, εάν η Ελλάδα δει την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, η οποία θα πλήξει τις οικονομίες των χωρών αυτών σοβαρότατα.

Το fund DWS, που είναι «κομμάτι» της Deutsche Bank, διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία ύψους 256 δισ. ευρώ παγκοσμίως.
Μιλώντας στο Dow Jones Newswires στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Brown δήλωσε πως αν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει ένα έως δύο χρόνια περαιτέρω ύφεσης αντί για πέντε έως έξι έτη, στην περίπτωση που «κρατούσε» το ενιαίο νόμισμα.

Ο Woehrmann συμφώνησε ότι θα χρειαστούν 5 έως 10 χρόνια για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου και να θεωρηθεί ως «σοβαρή συμμετέχων». Ανέφερε επίσης ότι η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο φορολογικό σύστημα και έκανε έκκληση για ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, όπως αυτό που παρέλαβε Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Όπως τόνισε, είναι όπως το διαζύγιο: Αν έχεις 10 παιδιά, δεν μπορείς να πάρεις διαζύγιο, γιατί θα είναι ένα πάρα πολύ ακριβό βήμα.

Αντ 'αυτού, ο Woehrmann έκανε έκκληση για τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
Σχετικά με το θέμα της Πορτογαλίας, ο Rossi προέβλεψε ένα δύσκολο μέλλον για τη χώρα, όπου όπως είπε, θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Ο Brown της Schroders τόνισε ότι παραμένει επιφυλακτικός σε ότι αφορά τις επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια ανάκαμψη σε αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την επιτυχή επίλυση της κρίσης του δημόσιου χρέους, το οποίο, πρόσθεσε, είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Τόσο ο Woehrmann όσο και ο Brown θεωρούν τις μετοχές μια λογική επένδυση. Οι γερμανικές μετοχές είναι μια φανταστική επένδυση, ενώ τα κρατικά ομόλογα θα μπορούσε να είναι η επόμενη φούσκα, τόνισε ο Brown, αλλά όχι αυτό το έτος, ούτε και το επόμενο.

Πηγή:reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου