10 Μαρ 2012

Όλα τα τελευταία νέα για το χαράτσι ακινήτων - ΔΕΗ (video)

Αναδημοσίευση από «Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα»


Νέα ενημέρωση Δευτέρα 05/03/2012: Ξεκαθάρισμα κάθε λεπτομέρειας του θέματος, αφού ακούσαμε τα νεώτερα από “Πρωινό ΑΝΤ1/Παπαδάκη, όπου ήταν καλεσμένοι ο Βενιζέλος και ο Κίμων Στεριώτης(ΔΕΗ) -δείτε τα link και video απ΄την εκπομπή. Ενημερωθείτε για να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας. Η προθεσμία πληρωμής είναι 120 μέρες από την ημερομηνία λήξης του Λογαριασμού. Μετά πάει στον Έφορο της ΔΟΥ που ανήκουμε. Αυτός θα έρχεται σ΄επαφή μαζί μας και θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε απορία πληρωμής μας και πιθανή απαλλαγή μας από το χαράτσι ή θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε να το πληρώσουμε σε περισσότερες δόσεις. Προσοχή: εγκυμονεί και κατάσχεση ακινήτων. Η σχετική εγκύκλιος έφτασε στα χέρια των Εφόρων την Παρασκευή 02-03-2012.
Απ΄ότι δήλωσε ο Κίμων Στεριώτης, διευθ. επικοινωνίας ΔΕΗ, ρεύματα δεν θα κόβονται, παρά μόνο σε αυτούς που χρωστάνε πολλούς λογαριασμούς καθαρού ρεύματος. Έχει αποδεσμευτεί ο λογαριασμός ρεύματος και τέλη ΕΡΤ, Δήμου κλπ. από το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι ακινήτων).
Απ΄ότι μάθαμε, βέβαια, απ΄τα γραφεία ΔΕΗ, θα περιμένουν να φτάσει η εγκύκλιος στους προϊσταμένους, για να παραδώσουν τις ανάλογες σφραγίδες στους υπαλλήλους, με τις οποίες θα μπορούμε να πληρώνουμε μόνο το ρεύμα ή το σύνολο ρεύμα-χαράτσι λίγο-λίγο. Αυτό απαιτήστε το και διεκδικήστε το κι από μόνοι σας, έχετε δικαίωμα. Αν αντιδρούν,...
έχουμε παρακάτω τηλέφωνα για ξεμπρόστιασμα από κινήματα όπως οι “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” ή οι  “φωνακλάδες” των καναλιών που ασχολούνται με το θέμα όπως ο Γιώργος Παπαδάκης (ANT1) ή ο Στέφανος Χίος (Kontra). Πιστέψτε μας: δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση, παρακολουθούμε το θέμα από τότε που ξεκίνησε. Πρέπει κάποιος να τους τα “χώσει” για να “καταλάβουν”. Αλλιώς θα μας κοροιδεύουν και θα αδιαφορούν, λέγοντάς μας ότι “δεν έχει φτάσει στα χέρια τους η εγκύκλιος και δεν μπορούν να κάνουν κάτι”.
Γιώργος Παπαδάκης (ANT1): απόγευμα/βράδι, για να του δώσουν το μήνυμά σας τηλ.:210 6886100 πρωί, την ώρα της εκπομπής και 210 6025629, 210 6025630, 210 6025631.
Στέφανος Χίος (Kontra): Τηλ.: 6946 357733 (αν σας κόψουν το ρεύμα, πάρτε εδώ και ειδοποιήστε)
Γιατί, απ΄ότι φαίνεται, πρέπει να περιμένουμε αρκετά μέχρι να λάβουν οι προϊστάμενοι την ανάλογη εγκύκλιο…
Σίγουρα, πάντως, όπως θα διαβάσετε λεπτομερώς σχετικά και παρακάτω, μπορούμε να πληρώσουμε ξεχωριστά το ρεύμα σε ΔΕΗ Κηφισιάς, ΔΕΗ Παγκρατίου και ΔΕΗ Κερατσινίου ή σε ΑΤΜ, αν έχουμε χρήματα μέσα σε λογαριασμό ή αν μπορεί κάποιος φίλος να μας εξυπηρετήσει με το λογαριασμό του και να του δώσουμε τα χρήματα στο χέρι. Προτείνουμε καλύτερα πληρωμή σε ταμείο.


Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του, έκρινε:
(η απόφαση αυτή διέρρευσε / ισχύει, βέβαια, αλλά μπορεί να χρειαστούν και 6 μήνες μέχρι να “καθαρογραφεί” και να αποσταλλεί στη ΔΕΗ / “αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία”, δυστυχώς, παντού και πάντα…)
1. Ο τρόπος που επιβάλλεται το χαράτσι είναι συνταγματικός με την έννοια ότι πρόκειται για έκτακτο τέλος, για 2 μόνο χρόνια. Αν συνεχίσει κι επιβληθεί μόνιμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα επανεξετάσει τη συνταγματικότητα του φόρου.
2. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ σε σπίτια που δεν έχουν πληρώσει χαράτσι, αλλά έχουν το ρεύμα τους πληρωμένο.
ΑΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ δηλ. το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώσατε. Δώστε τα και λίγα-λίγα, όπως μπορείτε. 
Με 2 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους δεν κινδυνεύετε, απ΄ότι φαίνεται, αλλά με 6 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους ή με 2 χρόνων λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους σίγουρα κινδυνεύετε να σας το κόψουν.
Ο "επίσημος κίνδυνος" διακοπής ρεύματος μάλλον ξεκινάει από 2 λογαριασμούς απλήρωτους κι έπειτα.
Μην το συγχέετε με το χαράτσι. Το χαράτσι έχει όριο 120 μέρες (όσο και 2 λογαριασμοί περίπου). Μετά πρέπει να έρθετε σ΄επαφή με τον Έφορο της ΔΟΥ σας, αλλιώς κινδυνεύετε ακόμα και με κατάσχεση του ακινήτου. Τουλάχιστον, έτσι μας απειλούν για να μας τρομάξουν, γιατί πάρα πολύς κόσμος δηλώνει ότι το χαράτσι δεν πρόκειται να το πληρώσει.
Αυτά ισχύουν μέχρι τώρα. Αν υπάρξει αλλαγή, θα κάνουμε και νέες ενημερώσεις. Γιατί δήλωσαν πως τα επόμενα χαράτσια θα καταβάλλονται σε 5 δόσεις το χρόνο (ενώ τώρα τα καταβάλλουμε σε 2 δόσεις).

Αν δεν δεχθούν να πληρώσετε μόνο το ρεύμα (χωρίς το χαράτσι) ή σας πουν ότι “δεν έχουν σφραγίδες”, φύγετε από το υποκατάστημα αυτό της ΔΕΗ και ρωτήστε ποιό άλλο κοντινό σας δέχεται. Σιγά -σιγά θα δέχονται όλα. Σίγουρα δέχονται σε ΔΕΗ Κερατσινίου, ΔΕΗ Παγκρατίου, ΔΕΗ Κηφισιάς και τα υποκαταστήματα αυξάνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα.

Αν δεν σας επιτρέπουν να πληρώσετε μόνο το ρεύμα, λίγα-λίγα ή να δώσετε έναντι, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ. Ρωτήστε στο Δήμο της περιοχής σας. Καταγγείλτε το όπου μπορείτε. Μπορείτε σίγουρα να το πληρώσετε σε ΑΤΜ (αυτόματο μηχάνημα Τράπεζας). Βέβαια, για να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε κατάθεση μέσα, γιατί το μηχάνημα θα πάρει τα χρήματα από το λογαριασμό σας.
Λεφτά σε Τράπεζες, βέβαια, δεν έχει κανένας μας, γιατί απλώς δεν έχουμε μία. Μπορείτε να ρωτήσετε αν έχει κάποιος φίλος σας λίγα χρήματα σε λογαριασμό, να σας κάνει την εξυπηρέτηση να πληρώσετε μέσω του λογαριασμού του και να του δώσετε το ποσό που δεσμεύτηκε στο χέρι. Για να πληρώσετε με αυτό τον τρόπο, θα χρησιμοποιήσετε τον “Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής”. Είναι μαρκαρισμένος με μπλε χρώμα στο λογαριασμό και βρίσκεται ακριβώς εκεί που διπλώνει το χαρτί για 2η φορά.

Μην αφήνετε πάνω από 2 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους. Γιατί μαζεύονται και μετά δεν θα μπορείτε να τα δώσετε. Τουλάχιστον το ΡΕΥΜΑ (ανεξάρτητα απ΄το χαράτσι) φροντίστε να το εξοφλείτε λίγο-λίγο. Μην περιμένετε να έρθει και 3ος λογαριασμός, γιατί τότε κινδυνεύετε, ίσως, με διακοπή. Ρεύματα, πάντως, γενικά, δεν κόβουν. Μην ανησυχείτε. Αν σας τύχει κάτι παρόμοιο, μέσα στο άρθρο που ακολουθεί, έχουμε τηλέφωνα που μπορείτε να απευθυνθείτε. Αν πάθετε πανικό, στείλτε μήνυμα στο άρθρο αυτό και θα βρούμε λύση μαζί.

Δείτε αναλυτικά και διαβάστε προσεκτικά, για να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας.
Ενημερωθείτε και ενημερώστε γνωστούς και φίλους.

Από Δικαίωση 3/2/2012.

ΣτΕ: Νόμιμο το «χαράτσι», αντισυνταγματική η διακοπή του ρεύματος
Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποφάσισε αργά σήμερα το βράδυ σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.
Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.
Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.
Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτο, που είναι σήμερα, μεταβληθεί, με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο, να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Αναλυτικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2011 προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καλαμάτας, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτήτες ακινήτων, κ.λπ. Όλοι στρέφονται κατά της από 10/10/2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 4021/2011) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του έκτακτου ειδικού τέλους και ζητούν να ακυρωθεί.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου κάτι που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Στις 14 Φλεβάρη κυρώθηκε με νόμο από τη βουλή (ν.4047/2012) η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (16-12-2011) που εκτός των άλλων αναφερόταν και στο χαράτσι της ΔΕΗ. Κατά την ψήφιση αυτού του νόμου υποβλήθηκε από τον υπουργό οικονομικών Βενιζέλο σχετική τροπολογία.
Η τροπολογία αυτή ως προς την είσπραξη του χαρατσιού γράφει τα εξής:
“Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά παρέλευση τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., …. διαγράφουν τους υπόχρεους καταναλωτές ως προς το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., αποστέλλουν κατάσταση στη Γ.Γ.Π.Σ. και μέσω αυτής βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μεριμνούν για την είσπραξη του τέλους αυτού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.”

Ως προς δε τη διακοπή του ρεύματος αναφέρει:
“Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει, ύστερα από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών σε διακοπή της σύνδεσης...”
(η τελευταία πρόταση δεν ισχύει, φυσικά, σύμφωνα με ότι διαβάσατε παραπάνω και σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 03-03-2012).
Από τους σχετικούς νόμους και την τροπολογία προκύπτει ότι:
  • Αποδεσμεύεται το χαράτσι από το λογαριασμό και πρέπει κανονικά η ΔΕΗ να δέχεται ξεχωριστή πληρωμή ρεύματος.
  • Διακοπή ρεύματος γίνεται μόνο ύστερα από εντολή του Υπουργείου Οικονομικών (και όχι της ΔΕΗ ή των Εφοριών) και θα χρησιμοποιείται σαν μπαμπούλας μαζί με το υπόλοιπο νομοθετικό πλαίσιο για την είσπραξη του χαρατσιού, αναλόγως της περίπτωσης.
  • Οι Εφορίες δέχονται αιτήσεις και εξετάζουν περιπτώσεις είτε για τροποποιήσεις ως προς το χαράτσι (ύψος, δόσεις κλπ) είτε για απαλλαγή από της διακοπή ρεύματος, οπότε στέλνουν εισήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών.
  • Ήδη από το Δεκέμβρη (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) μπορούν να γίνονται διακανονισμοί πληρωμών με τη ΔΕΗ και για τους λογαριασμούς με το χαράτσι.
Τι δείχνουν όλα αυτά:
  • Το κίνημα ενάντια στο χαράτσι που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα κυρίως επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, έχει μια επιτυχία.
  • Νίκη δεν κατακτήσαμε ακόμη γιατί το χαράτσι υπάρχει και διευρύνεται.
  • Κυβέρνηση και Τρόικα είναι αδίστακτοι και θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την απόλυτη εξαθλίωσή μας.
  • Ο αγώνας για την κατάργηση του χαρατσιού πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Υπάρχουν οι πραγματικοί, υλικοί  όροι για να έχει νικηφόρα έκβαση.

Ενδεκτικά το βίντεο -γνωρίζετε ήδη το ρόλο των καναλιών σε όλα τα θέματα.
Απλώς συγκεντρώστε πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν και μην επιτρέπετε να σας τρομοκρατούν με τυχόν υπερβολές.


Για όσους είχαν συνδρομή στις εταιρείες Hellas Power / Energa:

Σχετικές δηλώσεις Βενιζέλου:



 Όλες οι δηλώσεις Στεριώτη (ΔΕΗ) και Βενιζέλου, όλη η εκπομπή εδώ.
(Δείτε την καλύτερα σε ώρες πιο “χαλαρές”, που δεν παρακολουθεί πολύς κόσμος, γιατί αλλιώς θα “κολλάει” λίγο. Υπολογίστε για δηλώσεις Στεριώτη (ΔΕΗ) μετά το 85΄  και για τις δηλώσεις Βενιζέλου γύρω στο 125΄και μετά).

Στο ακόλουθο link, θα βρείτε μία ολόκληρη σειρά από νέα link που θα σας λύσουν κάθε απορία σας με ΔΕΗ / τσεκάρετε ότι σας ενδιαφέρει για να είστε ενήμεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου